FAQ

  • Care sunt semnele autismului?

Răspuns

– IZOLAREA AUTISTĂ – sunt solitari, contact vizual limitat sau absent, nu împărtășesc și altora ceea ce fac, nu are empatie, nu răspunde la nume, nu are contact vizual

– LIMITAREA COMUNICĂRII – nu comunică verbal sau nonverbal, și dacă totuși vorbește, atunci el nu inițiază sau întreține o discuție.

– INTERESE RESTRÂNSE – jocuri repetitive, rezistență mică la frustrare atunci când i se schimbă rutina zilnică, ducând până la manifestarea unor comportamente disruptive, existența unor ritualuri sau mișcări repetitive/spereotipii: legănat, fluturatul mâinilor, învârtirea unor obiecte, repetă cuvinte fraze – ecolalie

  • La ce varsta este bine sa fie diagnosticat?

Răspuns: semnele autismului pot fi observate și la vârsta de 1 an, dar ele devin mult mai evidente pentru părinți până la vârsta de maxim 2 ani.

  • La ce varsta trebuie sa inceapa terapia?

Răspuns: cât mai URGENT, după ce semnele sunt clare și părinții acceptă realitatea.

  • Cat timp trebuie sa faca terapie?

Răspuns: Fiecare copil este unic și nu putem face o estimare fără să discutăm în detalii despre copil

  • Este programul dumneavoastră potrivit pentru copilul meu?

Răspuns: Este complicat pentru dvs și pentru noi să știm dacă este sau nu potrivit pentru până nu ne întâlnim. Cea mai bună cale de a afla dacă programele noastre sunt potrivite și pentru copilul dumneavoastră este să veniți și să discutați cu specialiștii noștri despre situația prezentă și nevoile copilului dvs.

  • Ce se intampla daca nu face terapie?

Răspuns: Fără terapie simptomele TSA, se vor agrava în timp, diferența dintre vârsta cronologică și cea cognitivă se va menține mare și poate chiar va deveni și mai mare, adică vorbim despre IQ-ul copilului, care în timp se va deteriora și mai mult, care-l va împiedica să se dezvolte din toate punctele de vedere adecvat vârstei lui, să dețină cunoștințele academice și sociale, să aibă diferite abilități academice și sociale, să aibă răbdare, să cunoască și să respecte regulile sociale, să-și controleze impulsurile, să se integreze în mediul social, fără de care copilul poate ajunge în final un adult neintegrat, lipsit de autononomie, dependent de familie și de foarte multe ori instituționalizat.

  • Există vindecare?

Răspuns: În TSA,vorbim despre recuperare și nu despre vindecare. Recuperarea copilului depinde de 4 factori: diagnosticarea precoce și implicit începerea terapiei personalizate a copilului, implicarea părinților care devin co-terapeuți, existența unor terapeuți buni și potențialul copilului.