Categorii

Ce este terapia de integrare senzorială

Integrarea senzorială este un program bazat pe terapie, pe care oamenii îl fac de obicei cu un terapeut ocupațional. De exemplu, un terapeut ocupațional ar putea proiecta și implementa un program individual de experiențe senzoriale pentru un copil autist.

  

Pentru cine este terapia de integrare senzorială?

Terapia de integrare senzorială este pentru persoanele care au dificultăți de procesare senzorială sau care au probleme în înțelegerea aportului senzorial. Aceasta ar putea include copii cu autism.

  

La ce se folosește terapia de integrare senzorială?

Terapia de integrare senzorială este utilizată pentru a ajuta copiii să învețe să-și folosească toate simțurile împreună – adică atingerea, mirosul, gustul, vederea și auzul. Se susține că această terapie poate îmbunătăți dificultățile asociate cu autismul, cum ar fi comportamentul provocator sau comportamentul repetitiv. Aceste comportamente pot fi legate de dificultăți în procesarea informațiilor senzoriale.

Terapeuții sugerează uneori că terapia de integrare senzorială poate ajuta cu alte caracteristici ale autismului, cum ar fi dificultățile de joc și reglarea emoțională.

  

De unde vine terapia de integrare senzorială?

Ideea că dificultățile cu procesarea informațiilor senzoriale ar putea fi legate de dificultățile din viața de zi cu zi a fost propusă pentru prima dată de A. Jean Ayres, terapeut ocupațional și psiholog educațional, în anii 1950 și 1960. Ayres a dezvoltat terapia de integrare senzorială la sfârșitul anilor 1970 ca tratament pentru copiii cu dificultăți de procesare senzorială.

Unele forme de terapie de integrare senzorială se numesc intervenție Ayres Integration Sensory (ASI). Acest tip de terapie de integrare senzorială tinde să se concentreze asupra obiectivelor și este mai sistematic decât alte tipuri de terapie de integrare senzorială.

 

Care este ideea din spatele terapiei de integrare senzorială pentru copiii cu autism?

Majoritatea oamenilor experimentează evenimente care stimulează mai multe simțuri în același timp. De exemplu, când citim o carte, vedem cuvintele de pe pagină, auzim paginile care se întorc și simțim cartea în mâinile noastre. S-ar putea chiar să putem mirosi cartea dacă este veche sau prăfuită. Preluăm toate aceste informații senzoriale variate și le combinăm pentru a ne oferi o înțelegere clară a lumii din jurul nostru.

Copiii cu autism pot avea probleme la combinarea informațiilor senzoriale în acest fel. Ideea terapiei de integrare senzorială este de a utiliza activități fizice și exerciții pentru a ajuta copiii să învețe să interpreteze și să utilizeze informațiile senzoriale mai eficient.

 

Ce implică terapia de integrare senzorială?

Terapia de integrare senzorială începe cu o evaluare a copilului de către un terapeut ocupațional. Terapeutul planifică și desfășoară apoi un program care include activități pentru stimularea răspunsurilor senzoriale de la copil – în special, răspunsuri legate de echilibru și mișcare fizică. Aceasta ar putea include lucruri precum leagăn, sărituri sau cățărări.

 

Terapia de integrare senzorială este concepută pentru a face parte din programe mai largi care includ și terapii de comunicare, comportamentale și educaționale.