AUTISMUL - Simfonia albastră

            CONSILIUL JUDEȚEAN ILFOV, împreună cu comunitatea de business și cu Asociația Blue Life Autism, implementează un proiect UNIC, în comunitatea Județului Ilfov.

           Tulburarea spectrului autist TSA este o tulburare neurologică și de dezvoltare care afectează modul în care oamenii interacționează cu ceilalți, comunică, învață și se comportă. Deși autismul poate fi diagnosticat la orice vârstă, este descris ca o „tulburare de dezvoltare” deoarece simptomele apar în general în primii 2 ani de viață.

           Echipa Blue Life Autism, crede că fiecare copil merită să-și atingă potențialul, oricare ar fi acesta.  Pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă, echipa noastră analizează fiecare copil individual.  Știm că cheia progresului constă în adaptarea nu numai a programelor pe care le creăm, ci și în modul în care livrăm acel program.  Din acest motiv (și pentru că cercetarea a dovedit că abordările combinate de predare și sprijinire a copiilor din spectrul autismului sunt cele mai eficiente) Proiectul AUTISMUL – Simfonia albastră, implementează un amestec eclectic de cele mai bune practici din lume în intervenții specifice autismului.

            Autismul este adesea descris ca o dizabilitate „invizibilă”, dar de unde provine această invizibilitate? Adesea, rezultă dintr-o lipsă de conștientizare, înțelegere și recunoaștere. Blue Life Autism,  dorește să crească gradul de conștientizare cu privire la barierele cu care se confruntă persoanele cu autism în societate.

            Conform Manualului de Diagnostic și Statistic al Tulburărilor Mintale (DSM-5), un ghid creat de Asociația Americană de Psihiatrie pe care furnizorii de servicii medicale îl folosesc pentru a diagnostica tulburările mintale, persoanele cu TSA au adesea:

    • Dificultate în comunicarea și interacțiunea cu alte persoane
    • Interese restrânse și comportamente repetitive
    • Simptome care le afectează capacitatea de a funcționa la școală, la locul de muncă și în alte domenii ale vieții
    • Autismul este cunoscut ca o tulburare de „spectru” deoarece există o mare variație în tipul și severitatea simptomelor pe care oamenii le experimentează.

            Oamenii de toate genurile, rasele, etniile și mediile economice pot fi diagnosticați cu TSA. Deși TSA poate fi o tulburare pe tot parcursul vieții, tratamentele și serviciile pot îmbunătăți simptomele unei persoane și funcționarea zilnică. Academia Americană de Pediatrie recomandă ca toți copiii să primească screening pentru autism. Îngrijitorii ar trebui să discute cu furnizorul de servicii medicale al copilului lor despre screening-ul sau evaluarea TSA.

            Prevalența în autism, potrivit CDC – Centers for Disease Control and Prevention, a ajuns la 1 din 36 de copii.Sursa: Click Aici!

            Proiectul “AUTISMUL – Simfonia albastră”, se străduiește să ofere soluții practice pentru familiile cu copii din spectrul autismului, precum și pentru profesioniștii șiinstituțiile care lucrează cu elevii cu autism. 200 de copii vor beneficia de servici de evaluare neuropsihologică, în vederea diagnosticării timpurii; minim 150 de familii și 30 de cadre didactice, vor beneficia de workshop-uri de informare privind semnele și simptomele autismului – tulburări din spectrul autismului, de consiliere și de formare privind tehnicile terapiei comportamentale; minim 150 de familii vor participa la webinarii de psihoeducație; 4 copii vor beneficia de terapii personalizate de 1 la 1, în coordonare BCBA, iar părinții acestora vor fi incluși în sesiunile de consiliere de grup, și de psihoterapie individuală sau de familie.

            Echipa Blue Life Autism, crede că fiecare copil merită să-și atingă potențialul, oricare ar fi acesta.  Pentru a ne asigura că acest lucru se întâmplă, echipa noastră analizează fiecare copil individual.  Știm că cheia progresului constă în adaptarea nu numai a programelor pe care le creăm, ci și în modul în care livrăm acel program.  Din acest motiv (și pentru că cercetarea a dovedit că abordările combinate de predare și sprijinire a copiilor din Spectrul sunt cele mai eficiente) Proiectul AUTISMUL – Simfonia albastră, implementează un amestec eclectic de cele mai bune practici din lume în intervenții specifice autismului.

            Intervenţie

            Fiecare copil primește propriul său amestec unic de intervenții, strategii și metodele cele mai potrivite pentru el/ea.

            Mai mult decât orice altceva, consistența este cea mai importantă componentă în intervenția în autism.  Lucrăm îndeaproape cu toți membrii echipei fiecărui copil, inclusiv cu terapeuți ocupaționali, logopezi, profesori și, cel mai important, cu părinții pentru a asigura coerența în cadrul echipei. Știm că părinții sunt experții propriilor copii și părintele este întotdeauna considerat liderul echipei.

            Training & Ateliere

            Suntem destul de norocoși că am creat o echipă mare și diversă care ne-a oferit oportunitatea de a crea o varietate de cursuri atât pentru familii, cât și pentru facilitatori și profesioniști.

            Sprijin școlar

            Echipa Proiectului “AUTISMUL – Simfonia albastră”, oferă sprijin școlar într-o varietate de moduri și suntem mândri să facem parte din soluție pe măsură ce țara noastră face tranziția către educația incluzivă.

         Principalele rezultate așteptate:

    • Îmbunătățirea imaginii sociale a copilului cu autism
    • Creșterea numărului de copii cu TSA, care vor beneficia de servicii personalizate de 1 la 1, în coordonare BCBA
    • Creșterea numărului de părinți, de familii, consiliate și informate, în vederea implementării tehnicilor de recuperare acasă, părinții fiind co-terapeuți echipei multidisciplinare
    • Copiii cu TSA, vor fi integrați în învățământul de masă potrivit legislației în vigoare
    • Creșterea numărului de copii din Județul Ilfov, care vor beneficia de servicii de evalure, în vederea obținerii unui diagnostic timpuriu (până la vârsta de 3 ani și jumătate)
    • Creșterea numărului de cadre didactice și nedidactice, pregătite să lucreze, aplicând tehnicile terapiei comportamentale, să integreze în colectivitate și să-I accepte ușor pe copiii cu TSA.
    • Existența unui sistem funcțional de consiliere, formare și informare atât pentru părinți cât și pentru cadrele didactice și nedidactice, ce facilitează incluziune și recuperarea copilului cu TSA.
    • Realizarea unui parteneriat între membrii echipei multidisplinare, părinți și cadrele didactice și nedidactice, în vederea recuperării și incluziunii copiilor cu TSA